Gemeentehuis, de nieuwe digitale (werk)plek!

De maatschappij is steeds meer aan het digitaliseren. Ook overheden krijgen hier bewust en onbewust mee te maken. De integratie van de digitale wereld in die van de gemeenten en andere diensten wordt steeds beter zichtbaar. Kreeg je vroeger nog een afvalkalender thuis, tegenwoordig raadpleeg je de online afvalkalender.

Waar voorheen 3 tot 4 uur televisiekijken normaal was, is dit voor onze kinderen al achterhaald. Die kennen Youtube, Netflix en HBO en kijken ‘on demand’, wat betekent dat ze programma’s bekijken wanneer het hen uitkomt in plaats van de door zenders bepaalde televisieprogramma’s op vaste tijdstippen. Dit geldt ook voor muziek die je tegenwoordig beluisterd op je smartphone middels Spotify. Nieuwe technologieën en standaarden volgen elkaar in een rap tempo op. Dit vraagt om nieuwe vormen van werken en een nieuwe digitale omgeving.

Om al deze digitalisering in je privéleven te integreren is vaak al lastig, laat staat in je werkomgeving. De toekomstige medewerkers zijn volledig digitaal opgegroeid. Internet, smartphones en social media is voor de toekomstige generatie dan ook een vanzelfsprekendheid. Of je als oudere generatie nu wilt of niet, je krijgt te maken met collega’s die gebruik willen maken van de nieuwste technologieën.

Door niet mee te gaan met deze digitalisering loop je het risico achter te raken. Digitalisering vraagt om een hele andere werkwijze waarbij structuren en denkwijzen anders worden. Vroeger stuurde je bijvoorbeeld een ansichtkaart vanaf je vakantieadres. Nu een appje of e-mail. De communicatie blijft aanwezig, de manier waarop deze communicatie verloopt verandert.

Mede door de enorme groei van social media zoals Twitter en Facebook, is de communicatie met collega’s en klanten sterk veranderd. Het is belangrijk dat overheden en overheidsinstanties zich beseffen dat informatie niet meer exclusief is. De informatie die in het publieke domein wordt vergaard is vele malen groter dan de informatie die de diensten zelf kunnen faciliteren. Om de wereld om ons heen gereed te maken voor de toekomstige generatie zullen we antwoorden moeten formuleren op al deze digitalisering.

Terug naar het overzicht

Heb je vragen of wil je vrijblijvend weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op
Toon het menu