Uitfasering Google Universal Analytics: wat betekent dit voor jouw gemeente?

Deze blog is geschreven in oktober 2022, met de op dat moment bekende informatie.

Google kondigde begin 2022 aan te gaan stoppen met de ondersteuning van Universal Analytics (UA), de huidige versie van zijn statistiekendienst. Per 1 juli 2023 verzamelt deze geen nieuwe statistieken meer. In plaats hiervan is Google Analytics 4 (GA4) straks de nieuwe standaard. Deze versie is in 2020 geïntroduceerd en wordt nu versneld ingevoerd. We leggen uit wat dit voor gebruikers van Google UA betekent en wat de alternatieven zijn.

Waarom?

Waarschijnlijk stapt Google over op een nieuwe versie omdat UA onder vuur ligt van Europese privacywaakhonden. De dienst zou niet voldoen aan de GPDR (in Nederland de AVG). De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft ook onderzoek gedaan naar privacyschendingen door de statistiekendienst en heeft aangekondigd in de loop van 2022 met een oordeel hierover te komen. GA4 is, naar eigen zeggen, opnieuw opgebouwd met meer oog voor privacy. Zo slaat de dienst geen IP-adressen meer op en maakt deze minder gebruik van cookies.

Wat betekent dit?

Alle gebruikers van UA moeten voor 1 juli 2023 overstappen naar GA4 of een ander alternatief. Hiervoor moet je binnen je account een nieuwe instantie voor GA4 aanmaken. In UA is een hulpprogramma aanwezig dat je door de instellingen heen leidt om deze instantie te maken. Als je website gebruikmaakt van de Google Tag Manager om UA in te laden, kun je het inladen van GA4 tijdens deze instellingen automatisch regelen.

GA4 is anders van opzet dan UA. Waar de vorige versie gericht was op statistieken van websites, is GA4 zo opgezet dat de dienst voor zowel websites als apps geschikt is. Dit is vooral te merken aan hoe het eruit ziet en werkt en aan de gebruikte termen. Daarnaast berekent GA4 sommige metrieken op een andere manier.

De andere opzet van GA4 heeft ook als gevolg dat het niet mogelijk is om statistieken van UA over te zetten naar het nieuwe statistiekenprogramma. Als je hiervan een geschiedenis wilt bewaren, is het slim om deze gegevens te exporteren.

Wat zijn de alternatieven?

Vooruitlopend op het besluit van de AP adviseren wij onze gemeentelijke klanten om gebruik te maken van een alternatief voor het bijhouden van statistieken van webbezoekers. Wij hebben zelf goede ervaringen met de (betaalde) diensten van Siteimprove en Matomo, die beide volledig AVG-proof statistiekoplossingen bieden (gehost binnen Europa). Veel gemeenten gebruiken Siteimprove al om de kwaliteit van de website te monitoren en verbeteren. Bij Matomo is het mogelijk om historische gegevens vanuit UA te importeren.

Hoe aanpakken?

Je kunt zelf een account bij een nieuwe partij afsluiten en de statistieken opnieuw inregelen. Wij kunnen dit ook volledig uit handen nemen. Voor het overstappen naar GA4 of een van de alternatieven zijn wat aanpassingen aan de website nodig. Informeer gerust bij ons voor de mogelijkheden.

Terug naar het overzicht

Heb je vragen of wil je vrijblijvend weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op
Toon het menu