Als je het begrip ‘subsite’ googelt, dan vind je de volgende omschrijving: ‘Een subsite is een cluster van webpagina’s binnen een website die onderhouden worden door een andere partij dan die van de hoofdwebsite (of host). De beheerder van de subsite produceert, redigeert en publiceert content op de webpagina’s van de subsite. Vaak valt dit onder algemene richtlijnen die zijn opgesteld door de beheerder van de hoofdwebsite.’ Klinkt logisch en gemakkelijk, maar hoe zet je dit effectief in als gemeente? Wat is er zo handig aan? En met welke risico’s moet je rekeninghouden? We hebben gepraat met verschillende gemeentes en er is een duidelijke behoefte van subsites. We hebben daarom de mogelijkheden en uitdagingen bij elkaar gezet.
Subsites kunnen gaan over verschillende onderwerpen. Zo kun je een subsite inzetten om een bepaald onderwerp beter belichten. Gemeente Beesel heeft op deze manier duurzaamheid onder de aandacht gebracht: duurzaam.beesel.nl. Zo zie je meteen wat de gemeente allemaal doet op dit gebied en valt het niet weg in de structuur van de gemeentesite. Daarbij kun je content zoals nieuws, events en verhalen gemakkelijk delen vanuit de gemeentelijke website.
Subsites zijn ook uitermate geschikt voor terugkerende evenementen. Je kunt een site tijdelijk online zetten en weer offline halen als het evenement voorbij is. De keer daarna, hoef je de site alleen maar te actualiseren. Gemeente Uden heeft bijvoorbeeld een subsite opgericht voor de jaarlijkse kermis: www.kermisuden.nl. Met de subsite is het evenement ook gemakkelijk te vinden door de juiste doelgroep.
Ook voor promotie van toerisme in je gemeente kun je subsites inzetten. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar www.dichtbijhetleven.nl. Daar is alles te vinden over de omgeving, activiteiten en de bijzondere geschiedenis van de gemeente Eijsden-Margraten.
Nog een voorbeeld dat niet uit de lijst mag ontbreken is Gemeente Stein. Daar zetten ze de subsite www.datmaaktsteinvoormij.nl in voor storytelling. En niet zomaar verhalen, verhalen die aangeleverd worden door inwoners van Stein! Het concept slaat aan, want de gemeente krijgt veel content toegestuurd. Leuk om te zien dat het zo leeft!
Subsites worden in veel gevallen beheerd door lokale verenigingen. Dat is handig, want meestal heeft het webteam het erg druk met de gemeentesite. Als je het beheer uit handen geeft, is het wél een uitdaging om de juiste stijl en kwaliteit te waarborgen. Hoe houd je de controle? En binnenkort moeten ook nog alle subsites voldoen aan de laatste richtlijnen op het gebied van webtoegankelijkheid. Als gemeente ben en blijf je hiervoor eindverantwoordelijk, ook al beheert iemand anders de content.
Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je de subsites beheert vanuit hetzelfde CMS. Dan houd je het overzicht en de controle. Daarom kun je in Sitebox naast de gemeentelijke website, onbeperkt subsites beheren. Je kunt erop vertrouwen dat je sites op technisch gebied aan alle digitale toegankelijkheidseisen voldoen. Door gebruik te maken van één CMS houd je ook nog eens hostingkosten laag! Interesse in meer informatie of advies? Dan stuur een email naar gemeente@care.nl.