Blog: Wet open overheid – hoe staat het er nu voor?
Ondertussen zijn we weer een stapje verder met de Wet open overheid (Woo) en het openbaar maken van informatie. Dit voorjaar sloten we aan bij een webinar van KOOP over tranche 2 van de Woo en de laatste updates. Voor degenen die de webinar niet gezien hebben of snel een samenvatting willen lezen, delen we hier de belangrijkste informatie.
Tranche 1
De Woo gaat gefaseerd in werking. Sinds 1 november 2024 is het voor gemeenten verplicht om in de Woo-index de categorieën Organisatie en werkwijze (1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e) te registeren. Ondertussen hebben vrijwel alle gemeenten, ministeries, provincies en waterschappen deze informatie ingevuld. De gemeenschappelijke regelingen en ‘overige organisaties’ van het Rijk lopen nog achter en staan er nog lang niet allemaal in.

Tranche 2
De planning was dat de volgende fase van de Woo in Q4 van 2025 in werking treedt voor gemeentelijke organisaties. Daarbij gaat het om de volgende categorieën.
- 1c Ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag
- 2c Vergaderstukken decentrale overheden
- 2d Agenda’s en besluiten bestuurscolleges
- 2e Adviezen
- 2g Jaarplannen en jaarverslagen
- 2i Woo-verzoeken en besluiten
Bij deze tranche gaat het meer om het aanleveren van documenten. Dat zorgt voor extra controles en extra inspanning voor het aanleveren. De oorspronkelijke planning schuift op, omdat er eerst een oplossing gevonden moet worden voor een probleem met datalekken in documenten, dat neemt ongeveer 4 maanden in beslag waarvan er nu al een paar om zijn. De planning is dat dan eerst de ministeries aan de beurt zijn (rond oktober) en vervolgens andere overheidsorganisaties en dat dan de wettelijke inwerkingtreding in maart-april 2026 zal zijn.
Tranche 3 en 4
Op de planning staan vervolgens tranche 3 met onder andere Convenanten (2f), Onderzoeksrapporten (2j) en Klachtoordelen (2l) en tranche 4 Beschikkingen (2k). Deze schuiven dan waarschijnlijk op naar eind 2026 en 2027.
Aanlevermethoden tranche 2
Vanaf tranche 2 zijn er nieuwe aanlevermethoden nodig om ervoor te zorgen dat documenten in de landelijke Woo-index komen. Het gaat om 3 aanlevermethoden:
- Technische koppeling (API) om documenten geautomatiseerd aan te leveren
- Aanleverloket: handmatig documenten en metadata aanleveren (vergelijkbaar met bijvoorbeeld DROP)
- Woo-harvester (via aan databestand automatisch informatie/metadata aanleveren)
Voor overheidsorganisaties zoals gemeenten wordt er een ORI API ontwikkeld voor raadsinformatie. Deze is te koppelen aan raadsinformatiesystemen. Verschillende partijen denken na over de uitvoering hiervan. Over de generieke API om andere documenten geautomatiseerd aan te leveren en het aanleverloket voor lagere overheden is nog niet voldoende duidelijkheid. Wel is duidelijk dat overheidsorganisaties zoals gemeenten nog steeds een eigen publicatieplatform moeten hebben.
Onze oplossing
CARE ontwikkelde een Woo-publicatieplatform waarvan gemeenten en andere overheidsorganisaties gebruik kunnen maken. Hiervoor bouwden we een applicatie die documenten rechtstreeks ophaalt uit Sharepoint of uit een zaaksysteem. Beleidsmedewerkers hoeven documenten maar één keer te publiceren en dan komen ze – zonder tussenkomst van de webredactie – automatisch op de Woo-website. En onze oplossing heeft een koppeling met de Woo-harvester voor het aanleveren van documenten. Benieuwd? Kijk dan op https://open.gemeentestein.nl (Deze link gaat naar een externe website) of neem contact met ons op voor meer informatie en/of een demo.
Meer informatie
Via de volgende twee links vind je meer informatie over de Woo:
-
Achtergrondinformatie: https://open-overheid.nl (Deze link gaat naar een externe website) (wet en fasering, informatiecategorieën)
-
Gepubliceerde informatie van overheden: https://open.overheid.nl (Deze link gaat naar een externe website) (vinden, zoeken en hergebruik)
