"Eindhovense technologie,

maar dan in Namibië!"

 

CARE onderzoekt: Hoe pas je moderne technologie toe om te helpen leeuwen te beschermen?

We werken aan een heel bijzonder project en dat willen we met je delen. CARE zet zich namelijk met heel veel plezier in voor de Desert Lion Conservation. Deze prachtige organisatie helpt al bijna 20 jaar woestijnleeuwen van Namibië in hun voortbestaan. Met bewonderenswaardig resultaat: Ze hebben de populatie laten groeien van 20 naar maar liefst ca 125 leeuwen. Luuk Eikelboom (eigenaar CARE) volgt de organisatie al een hele tijd op de voet en hij is momenteel in Namibië. Samen met de organisatie onderzoekt hij hoe moderne technologie bij kan dragen aan het behoud van een gezonde leeuwenpopulatie.

Een kleine organisatie met grote betekenis

Luuk volgt de Desert Lion Conservation al jaren: “Ik vind het zo bijzonder hoe zij als kleine organisatie zoveel voor elkaar krijgen. Met veel plezier lees ik iedere keer hun updates en nieuwtjes. Ik ben gebiologeerd geraakt door de manier waarop ze de leeuwenpopulatie onderzoeken en helpen. In 2015 kwam de film Vanishing Kings uit. Die ging précies over deze leeuwen en is gemaakt door een Nederlandse filmmaakster! Op dat moment besloot ik dat ik meer wilde doen.”

De bijdrage van klanten heeft enorm geholpen

Met wildcamera’s, softwarepakketten en acties dragen we bij aan hun goede werk: “We hebben een paar jaar geleden een geslaagde actie gehouden bij onze klanten. We gaven geen kerstpakket maar de keuze tussen een aantal goede doelen. Maar liefst 80% koos voor een donatie aan de Desert Lion Conservation! Dat gaf me een geweldig gevoel. Ik was dan ook erg trots om namens onze klanten de donatie te overhandigen.”

​​Luuk in Namibie

Maar meer leeuwen betekent meer leefgebied

“Dat de leeuwenpopulatie groeit is fantastisch. Maar dit betekent natuurlijk ook dat hun leefgebied vergroot. Ze komen steeds dichter bij de mensen. En ja, dan wordt er weleens een koe van een lokale boer opgegeten... Dat is funest voor de boeren, die op hun beurt leeuwen doodschieten om te voorkomen dat hun vee verdwijnt. Via online media is er in die tijd heel veel negatieve publiciteit gekomen. Dat vond ik heel erg.” Hier moet een oplossing voor zijn. Hierin speelt technologie een cruciale rol, CARE zou hierin goed kunnen helpen.

Met de juiste koppelingen kan CARE helpen

Dit jaar heeft CARE een mooie nieuwe website voor de organisatie ontwikkeld: “Afgelopen maart hebben we de site gelanceerd. Ze zijn er hartstikke blij mee. En wij ook!” Op dit moment is Luuk in Namibië om een training van ons CMS te geven en om te onderzoeken hoe we de organisatie verder kunnen helpen: “Om de leeuwen goed in de gaten te kunnen houden, hebben ze van de Desert Lion Conservation per troep een GPS-band gekregen. Deze is te koppelen aan een systeem dat de boeren een alert geeft als er een leeuw in de buurt komt. Zo kunnen ze op tijd hun koeien binnenhalen en dienen die niet als leeuwenhapje. Het is de bedoeling dat we samen een plan maken om deze alert goed op te zetten.” Wij wensen Luuk heel veel plezier en succes op zijn mooie missie!

Terug naar het overzicht

Heb je vragen of wil je vrijblijvend weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op
Toon het menu